Dažniausiai užduodami klausimai #1

Lina Skrupskelienė - 2021.10.07

Programavimas yra viena iš tų sričių, kuri keičiasi labai sparčiai. Labai svarbu neatsilikti nuo šiandieninių procesų ir naujovių, kad išliktum paklausus darbo rinkoje.

Žmonės prieš pradedami mokytis programavimo susiduria su klausimais, į kuriuos kartais sunku pačiam rasti atsakymą. Tad trumpai aptarsime dažniausiai kylančius klausimus.

Kur mokytis ir kokią mokymo įstaigą pasirinkti?

Aukštosios mokyklos ar intensyvius programavimo / dizaino kursus siūlančios mokyklos…

Aukštosiose mokyklose studentai įgyja pagrindines ir svarbiausias žinias apie programavimą ir IT sritį, praplečia savo pasaulėžiūrą. Tai iš ties naudinga kiekvienam žmogui. O renkantis aukštąjį mokslą vertėtų įsivertinti kelis aspektus.

Aukštojoje mokykloje studentai mokosi 3-4 metus. Šiose mokslo įstaigose studentas nėra orientuojamas į vieną sritį, dažnai tai yra plačios IT srities žinios. Aukštosios mokyklos negali taip greitai adaptuoti mokymo programų prie sparčiai besikeičiančių darbo rinkos tendencijų, tad pabaigus studijas studentams pritrūksta praktinių įgūdžių, kurie apimtų darbo rinkoje vyraujančias tendencijas.

Nepaisant to, universitete gautos žinios yra fundamentalios ir baigusiems universitetą studentams dažniausiai užtenka trumpų intensyvių kursų, kad greit „startuoti“ darbo rinkoje.

Intensyvius programavimo/ dizaino kursus organizuojančios įstaigos siūlo orientuotis į siauresnę sritį (programavimo kalbą) tam, kad studentas per trumpą laiką įgytų kuo daugiau žinių ir įgūdžių reikalingų dabartinei darbo rinkai. Dėstytojai yra praktikai ir patys turintys savo IT įmones ar dirbantys IT įmonėse, tad tuo pačiu ir žinantys šiuo metu aktualiausias tendencijas darbo rinkoje.

Per 2 ar 6 mėnesius pabaigus kursus, įgytos žinios dar yra aktualios ir naudingos darbinantis IT įmonėse. Vienas svarbesnių skirtumų nuo Aukštųjų mokslo įstaigų – studijuojantys gauna minimalų kiekį teorijos. Dėmesys skiriamas praktiniams įgūdžiams tobulinti, o teorinių žinių suteikiama tik tiek, kiek reikia darbui įgyvendinti.

Baltijos technologijų institute organizuojami tiek tiek intensyvūs kursai, tiek ilgosios studijos, kurios savo turiniu yra kažkur per vidurį tarp aušktųjų mokyklų programų ir intensyvių kursų, tai yra suteikia ir praktinių žinių, ir programavimo, dizaino kvalifikacijas.

Ar svarbu aukštojo mokslo diplomas darbinantis IT įmonėje?

Šiomis dienomis situacija IT darbo rinkoje yra tokia įtempta, kad IT specialistus įmonės įdarbina be aukštojo mokslo diplomo. Pagrindinis kriterijus yra ne „popierius“, o motyvacija, įgūdžiai, loginis mąstymas, gebėjimas atlikti darbus.

Dažnas IT specialistas, prieš pasirinkdamas šią profesiją, anksčiau išbandė ir kitos srities studijas. IT įmonės pastebi, kad darbuotojai, turintys ir kitos srities aukštojo mokslo diplomą, yra vertinami gerai, nes IT įmonės ieško ne tik gerų įgūdžių ir motyvacijos IT srityje, bet ir komunikabilumo, plačios pasaulėžiūros. Taigi, aukštojo mokslo diplomas nėra – kriterijus, kuris trukdytų ieškoti darbo vietos IT įmonėse.

Kokią programavimo kalbą pasirinkti?

Visų pirma, prieš pasirenkant programavimo kalbą, reikėtų pažinti save ir savo pomėgius. Kai žinosite ką programavimo pagalba norite sukurti, bus daug lengviau pasirinkti ir įrankį (programavimo kalbą), kuri padės pasiekti ir kurti norimą rezultatą.

Ir neklausykite draugų – programuotojų patarimų. Jie remiasi savo patirtimi ir subjektyvia nuomone, kuri nebūtinai tinka Jums! Jei Jūsų draugas mėgsta aštrią Čili sriubą, nebūtinai Jūs ją mėgstate ir ji Jums tinka. Jei Jums patinka saldūs kvepalai, nebūtinai jie tinka Jūsų draugui Turite pažinti save ir savo pomėgius, tuomet žinosite ir kurią programavimo kalbą pasirinkti.

Pradedančiajam nėra taip svarbu pirmoji programavimo kalba, nes ateityje teks mokintis dar bent vieną programavimo kalbą IT sritis taip sparčiai keičiasi, kad išvengti mokymosi visą gyvenimą – Jums nepavyks! Norint būti paklausiu darbo rinkoje, būsite priverstas mokintis visą gyvenimą, tad neišvengiamai “čiupinėsite“ ir mokinsitės bent jau giminingą programavimo kalbą.

Neišsigąskite! Išmokus gerai vieną programavimo kalbą, išmokti antrą programavimo kalbą bus daug paprasčiau ir lengviau.

Kokios programavimo kalbos dažniausiai reikalingos IT įmonėse?

Taip – šis klausimas reitingo lentelėje užima garbingą pirmąją vietą! Tačiau, tenka Jus nuliūdinti, nes į šį klausimą Jums neatsakys nei vienas. Taip kaip ir su lietuviškuoju pavasariu. Visi žinome, kad gegužė – šiltas mėnuo, bet ima ir prisninga pavasario pabaigoje. Taip ir programavime. Taip – tendencijas galima įžvelgti, bet tai – tik tendencijos, kurios jau ryt gali kardinaliai pasikeisti.

Nuoširdžiai Jums patariame. Geriau rinkitės programavimo sritį, kuri Jums tinka kaip asmenybei. Jei mylėsite savo programavimo kalbą, bus daug lengviau jai skirti laiko ir neprarasti motyvacijos tobulėti (pažadame, kad bus sunku ir norėsite mesti programavimą ne vieną kartą!). Jei pasirinksite programavimo kalbą, kurią pataria draugai ar internetiniai straipsniai, o ne Jūsų pomėgiai ir norai – Jums bus sunku pajusti aistrą ir tobulėti, ko pasėkoje bus sunku tapti geru IT programuotoju.

Tad rinkitės, kad ir mažiau populiarią kalbą, bet tą kalbą, kurią mylėsite ir kuriai jausite aistrą

Dar vienas mažas pastebėjimas! Studentai prieš rinkdamiesi programavimo kalbą, dažnai dairosi į esančius IT įmonių darbo skelbimus. Taip, tai gali būti vienas iš kriterijų. Tačiau studentai pamiršta, kad jie galės gyventi Lietuvoje, o dirbti bet kurioje IT įmonėje visame pasaulyje, kas dažna praktika tarp jau turinčių patirties programuotojų ar dizaino specialistų! Jei Jūsų kriterijus pasirenkant programavimo kalbą yra darbo skelbimai – dairykitės ne tik LT darbo skelbimų portaluose.

Sėkmės renkantis ir įsiklausant į SAVE!!! Eikite savo keliu, o ne tuo keliu, kurį Jums nubrėš draugai ar internetiniai straipsniai.


Pirmą žingsnį sėkmingos IT karjeros link ženkite jau dabar – atlikite IT testą ir susisiekite su mumis. Jei norite pasikonsultuoti ir aptarti Jūsų situaciją, kreipkitės el. paštu bit@bit.lt arba telefonu +370 652 32000

Kiti straipsniai